Lajta Béla

“ Mauris non lectus varius, malesuada arcu vel, volutpat mi. Quisque eget velit ac lectus dignissim bibendum id eu erat. Maecenas ipsum quam, imperdiet in sem. ”

MONDTA NAGY KÁROLY

 
 

Lajta Béla munkássága

A modern magyar építészet úttörője, Lajta Béla (1873-1920) ezer szállal kapcsolódik a Salgótarjáni utcai zsidó temetőhöz. Tanulmányai után folytatott nyugat-európai tanulmányútjáról hazatérve a 20. század első éveitől építészként és a pesti Chevra Kadisa műszaki tanácsnokaként kezdett Pest akkor egyik legnagyobb zsidó temetőjének átalakításába.

Munkásságára Lechner Ödön népi-nemzeti elemei és a népi ornamentika elemei mellett egyaránt hatottak a közel-keleti motívumok és a tradicionális zsidó szimbólumok, sírművészetében ezeket ötvözve alakította ki saját, teljesen egyedi formanyelvét. Vallási és népies ornamentikáin sokszor csak a felirat számít díszítőmotívumnak. Újításai, építészeti megoldásai a legtöbb esetben ma is frissen és modernül hatnak.

A temetőben legnagyobb és legismertebb alkotása az 1908-ra elkészült, középkori kaputornyot idéző fogadóépület, és az ehhez szervesen kapcsolódó szertartási épület. Ez utóbbi állapota a temető használatának felhagyásával gyorsan romlott, kupolája valamikor az 1970-es években omlott be, lerombolva a korábban gazdagon díszített belső teret.

 

A Salgótarjáni utcai zsidó temető bejárata

 

A szertartási épület

Bródy József családi mauzóleuma

1908–1909

Beimel Jakab és felesége, Sauer Cecília síremléke

1907–1908

Guttmann Emil családi síremléke

1908–1909

Sváb Jakab fiai családi mauzóleuma

1909

Herzman Bertalan és felesége, Totis Lujza síremléke

1913

gavosdiai Sváb Sándor és felesége, csetei Herzog Irén mauzóleuma

1914

Bacher Vilmos síremléke

1918

Ismertebb Épületek a Salgótarjáni temetőn kívül

Lajta művei a Kozma utcai zsidó temetőben is megtalálhatók, de építészként a Fiumei Úti Sírkertben is dolgozott, hiszen kis híja volt, hogy nem az ő tervei alapján épülhetett fel Kossuth Lajos grandiózus mauzóleuma, amelynek tervezésekor 1902-ben a második díjat nyerte el.

Az építész fő műveiként a Szervita téri Rózsavölgyi üzletházat, az Erzsébetvárosi Bankot (ma Gázművek) szék- és bérháza a Rákóczi út 18. alatt, a Vas utcai iskolát, illetve a Radnóti Gimnázium Cházár András utcai épületét ismerik.

“ Mauris non lectus varius, malesuada arcu vel, volutpat mi. Quisque eget velit ac lectus dignissim bibendum id eu erat. Maecenas ipsum quam, imperdiet in sem. ”

HORVÁTH KÁLMÁN

 
 

Lajta Béla Virtuális Archíum

 
 

Sed orci elit, porttitor nec laoreet quis, tristique vel magna Cras felis orci, ullamcorper porta nibh at; consectetur scelerisque magna; Suspendisse potenti; Cras eu eros nisi; Quisque fringilla turpis