Látogatás

Alapinformációk

logo

A Salgótarjáni utcai zsidó temető Budapest egyik legrégebbi zsidó temetője, melyet 1874-ben nyitottak meg. A temető állami és zsidó felekezeti megemlékezés színhelye, színteret nyújt a kegyelet gyakorlásához, az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzéséhez, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás lehetővé tételéhez.

 
 

1086 Budapest, Salgótarjáni utca 6.

MEGKÖZELÍTÉS:

  • A keleti pályaudvarig:

    VILLAMOS:

    37, 37A

Contact:

zsidotemeto@nori.gov.hu

+36-70-4008632

Nyitvatartás

Nyári időszámítás:

Hétfőtől csütörtökig és vasárnap:

8.00-16.00

Pénteken: 8.00-14.00

Téli időszámítás:

Hétfőtől csütörtökig és vasárnap:

8.00-15.00

Pénteken: 8.00-14.00

A temető nem látogatható:

Pénteken: 14.00 órától,

Szombati napokon,

Az alábbi vallási ünnepeken: Rós Hásáná első és második napja, Jóm Kippur, Szukkot első és második napja, Smini Áceret első és második napja, Pészáh első és második, valamint hetedik és nyolcadik napja, Sávuot első és második napja.

A látogatás szabályai

A temető a Nemzeti Örökség Intézete Főigazgatójának utasítása alapján az élet –és balesetveszély miatt csak felügyelet mellett, illetve az erre kijelölt helyszínen látogatható.

A férfiak a temetőbe fedett fejjel, nők fedett vállal léphetnek be. Az öltözködés az egyházi intézmények látogatásánál általánosan elvárható szabályokat követi. A temető területén a kósersági szabályok betartása kötelező.

Vallási kegyeletgyakorlás, illetve konkrét sírhely felkutatása céljából történő látogatás csak nyitvatartási időben, a temető gondnokának felügyelete mellett történhet. A parcellán belül a sírhelyeket a látogatók csak saját felelősségükre, kegyeletgyakorlás céljából közelíthetik meg.

Temetői séta csak a kordonnal védett útvonalon és időpontokban, felügyelet mellett vagy vezetés keretében engedélyezett. Az idegenvezetéssel egybekötött séta igényét a Fiumei úti Temetőirodán 3 munkanappal a látogatás előtt kell jelezni. A kordonnal leválasztott temetői útvonalakról – a vallási kegyeletgyakorlás kivételével - letérni tilos.

A temetőt 14 éven aluli gyermekek, illetőleg cselekvőképtelen személyek kizárólag cselekvőképes, nagykorú személyek kísérete mellett, vagy rendezvények esetén szervezett formában, kísérettel látogathatják.

A látogatóknak tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja (pl. hangoskodás, zenehallgatás). A temetőben a látogatók nem zavarhatják meg a búcsúztatási szertartásokat, megemlékezéseket, egyéb rendezvényeket.

A temetőbe gépkocsival, illetve motorkerékpárral behajtani tilos.

A temetőbe állatot bevinni tilos.

A temetőlátogatás részletes szabályai itt letölthetők