Látogatás

Alapinformációk

logo

A Salgótarjáni utcai zsidó temető Budapest egyik legrégebbi zsidó temetője, melyet 1874-ben nyitottak meg. A temető állami és zsidó felekezeti megemlékezés színhelye, színteret nyújt a kegyelet gyakorlásához, az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzéséhez, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás lehetővé tételéhez.

 
 

1086 Budapest, Salgótarjáni utca 6.

MEGKÖZELÍTÉS:

  • A keleti pályaudvarig:

    VILLAMOS:

    37, 37A

Kapcsolat:

zsidotemeto@nori.gov.hu

 

Nyitvatartás

Nyári időszámítás:

Hétfőtől csütörtökig és vasárnap:

8.00-16.00

Pénteken: 8.00-14.00

Téli időszámítás:

Hétfőtől csütörtökig és vasárnap:

8.00-15.00

Pénteken: 8.00-14.00

A temető nem látogatható:

Pénteken: 14.00 órától,

szombati napokon,

valamint az alábbi ünnepeken: 

Purim (2022. március 17.)
Pészáh első és második (2022. április 16-17.) valamint hetedik és nyolcadik napja (2021. április 22-23.)
Sávuot első és második napja (2022. június 5-6.) 
Rós Hásáná első és második napja (2022. szeptember 26-27.)
Jóm Kippur (2022. október 5.) 
Szukkot első és második napja (2022. október 10-11.) 
Smini Áceret első és második napja (2022. október 17-18.)
Az ünnepek minden esetben a megadott dátum előtti estén naplemente után kezdődnek. Az ünnepnapokon a temető zárva tart.

 

A látogatás szabályai

A temető a Nemzeti Örökség Intézete Főigazgatójának utasítása alapján az élet- és balesetveszély, továbbá a sírkertben folyó építési munkálatok miatt csak felügyelet mellett, illetve az építési területen kívüli, erre kijelölt helyszínen látogatható. A temető főbejáratától jobbra található déli falsírboltok előtt húzódó teljes útszakasz a balesetveszély elhárításáig, majd a déli fali sírboltok felújítási munkálatainak befejezéséig ideiglenesen lezárt munkaterületnek minősül, amely a forgalom elől kordonnal lezárt területrész, így a látogatók számára nem látogatható.

A férfiak a temetőbe fedett fejjel, nők fedett vállal léphetnek be. Az öltözködés az egyházi intézmények látogatásánál általánosan elvárható szabályokat követi. A temető területén a kósersági szabályok betartása kötelező.

Vallási kegyeletgyakorlás, illetve konkrét sírhely felkutatása céljából történő látogatás csak nyitvatartási időben, a temető gondnokának felügyelete mellett történhet. A parcellán belül a sírhelyeket a látogatók csak saját felelősségükre, kegyeletgyakorlás céljából közelíthetik meg.

Temetői séta csak a kordonnal védett útvonalon és időpontokban, felügyelet mellett vagy vezetés keretében engedélyezett. Az idegenvezetéssel egybekötött séta igényét a Fiumei úti Temetőirodán 3 munkanappal a látogatás előtt kell jelezni. A kordonnal leválasztott temetői útvonalakról – a vallási kegyeletgyakorlás kivételével - letérni tilos.

A temetőt 14 éven aluli gyermekek, illetőleg cselekvőképtelen személyek kizárólag cselekvőképes, nagykorú személyek kísérete mellett, vagy rendezvények esetén szervezett formában, kísérettel látogathatják.

A látogatóknak tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja (pl. hangoskodás, zenehallgatás). A temetőben a látogatók nem zavarhatják meg a búcsúztatási szertartásokat, megemlékezéseket, egyéb rendezvényeket.

A temetőbe gépkocsival, illetve motorkerékpárral behajtani tilos.

A temetőbe állatot bevinni tilos.

A temető területén fotó vagy vágókép csak előzetes bejelentést követően készíthető. A temetőben filmet forgatni csak a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, vagy a NÖRI főigazgatójának előzetes írásbeli engedélye és a NÖRI-vel kötött egyedi szerződés alapján lehet.

A temetőlátogatás részletes szabályai:

TEMETŐSZABÁLYZAT