76 éve szabadult fel a budapesti gettó

2021.01.18.

Január 17-én emlékezünk a budapesti gettó felszabadulására. A Salgótarjáni utcai zsidó temetőben 2002 óta lehet leróni kegyeletünket a gettó áldozatainak mementója előtt. 

A magyarországi holokauszt egyik legszomorúbb eseményeként a budapesti gettót – Európa utolsó, egyben egyik legnagyobb gettóját – a Szálasi-kormány idején, Vajna Gábor belügyminiszter 1944. november 29-én kiadott rendelete alapján alakították ki Budapest VII. kerületében. 1945 januárjára már mintegy 70 ezer embert zsúfoltak össze a hatóságok a mindössze 0,3 négyzetkilométeres területen. A gettó egészen 1945. január 17-éig állt fenn, ekkor szabadította fel a Vörös Hadsereg. Területén a nyilas terror, a város ostroma, valamint a folyamatos nélkülözés miatt több ezer ártatlan ember lelte halálát. A felszabaduláskor csak a Klauzál téren mintegy 3 ezer temetetlen holttestet találtak, őket a Dohány utcai zsinagóga udvarán, tömegsírokban temették el, amely Hősök temploma és Hősök sírkertje néven történelmi emlékhely. Az ostromot 68 ezren élték túl a gettó lakói közül.
A gettó áldozatainak mementóját 2002-ben állíttatta a Nemzeti Kegyeleti Bizottság (ma: Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság) a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben. „Mindig fontosnak tartottam az olyan emlékhelyeket, ahol azok emlékezhetnek, akiknek nincs lehetőségük szeretteik sírhelyét felkeresni. A gettó áldozatainak emelt emlékhely kiemelten is fontos volt számomra, hiszen egy olyan helyen állíttatta fel majdnem húsz évvel ezelőtt a bizottság, amely évtizedekig elzárva állt. A mementó felállítását és később a temető látogathatóvá tételét egyaránt személyes küldetésemnek tekintettem. Büszke vagyok arra, hogy ma már egyre többen látogatnak Budapest egyik legkülönlegesebb atmoszférájú temetőjébe” – hangsúlyozta az emléknap kapcsán Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója. A 2015 óta a NÖRI vagyonkezelésében levő temető kapuit a NÖRI nyitotta meg a nagyközönség előtt. A rendszeresen meghirdetett ingyenes sétákon idegenvezető segítségével a temető történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők.