Quittner Zsigmondra emlékezett a NÖRI

2018.10.26.

Quittner Zsigmond halálának 100. évfordulóján tartott megemlékezést a Nemzeti Örökség Intézete október 25-én a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben.

A megemlékezésen Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte: nemcsak Quittner Zsigmond emlékét, de épületeit és műemlékeinket is meg kell őrizni. Hasonlóan megőrzendő emléke Budapestnek a Salgótarjáni utcai zsidó temető is, mely 2002 óta műemléki védelem alatt áll, és melyet a Nemzeti Örökség Intézete a Magyar Kormánnyal együttműködve folyamatosan újít fel – emelte ki a főigazgató.

Dr. Schneller Márton Domonkos, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár a megemlékezésen hangsúlyozta: ha összevetjük Quittner Zsigmond korát és a mai Budapestet, sok párhuzamot találhatunk benne: ugyanúgy, mint akkor, Budapest fejlődése most is fellendülőben van, és mindannyiunk kötelessége, hogy Quittner Zsigmond és korának nagy építészei emlékéhez méltó módon használjuk ki ezt a lehetőséget.

A beszédeket követően a megemlékezők elhelyezték az emlékezés köveit Quittner Zsigmond sírján, majd lehetőségük volt arra, hogy a Nemzeti Örökség Intézetének szakképzet idegenvezetőivel bemutató sétán vegyenek részt a két éve látogatható Salgótarjáni utcai zsidó temetőben.