Látogatás a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben

2018.05.31.

Május 31-én, csütörtökön délelőtt a Salgótarjáni utcai zsidó temetőbe látogatott a Zsidó Világkongresszus alelnöke.

Robert Singert budapesti látogatásán a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója fogadta. A NÖRI főigazgatója rövid köszöntőjében az Intézet és a szomszédos Fiumei úti sírkert bemutatása mellett röviden összefoglalta a temető történetét is. Kiemelte: közös örökségünk megóvása és bemutatása céljából a NÖRI nagyon fontosnak tartja, hogy a két temetőt mintegy egységként kezelve újítsák fel és mutassák be a nagyközönségnek.

„A temető felújítása jelenleg egy kezdeti, bemutató stádiumban van” – kalauzolta el a látogatókat a temetőben Szakács István, a NÖRI műszaki igazgatója és Somogyi Tibor, a NÖRI szolgáltatási igazgatója, bemutatva a felújításokat és a temető megújulásra váró területeit. A látogatók a rövid séta során Lajta Béla leghíresebb síremlékei mellett megismerhették a Hatvani-Deutsch család mauzóleumát, a gettóemlékművet és a temető legemblematikusabb területeit.

A temetői látogatáson részt vett Heiszler Ákos, a Mazsihisz elnöke, Ács Tamás, a BZSH elnöke és Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója is.