Angolul is elérhetők a temetőket bemutató kiadványok

2018.05.17.

A Nemzeti Örökség Intézete gondozásában immár angol nyelven is elérhetővé váltak a Fiumei úti sírkertet és a Salgótarjáni utcai zsidó temetőt bemutató kiadványok.

"Az angol nyelvű kiadványok (More Than a Graveyard, The House of Eternity) megjelentésével a temetők iránti nemzetközi és idegenforgalmi érdeklődés minél szélesebb körű kiszolgálása volt a célunk" – nyilatkozta Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója. A magazinok azonban nem csak a magyar változatok tükörfordításai: több helyen frissített, pontosított információk kerültek bele, amik a magyar nyelvű példányok következő kiadásában is várhatók majd.

A cél a sírkert és a zsidó temető mindenki számára közérthetően történő bemutatása volt, aláhúzva, hogy ezek egyben kulturális attrakciók is. Mint ahogy a lap is fogalmaz: "a temető legyen egy olyan kulturális célpont, ahova a kegyeletgyakorlás mellett a szellemi és fizikai feltöltődés miatt jönnek a látogatók. Ahol, kiszakadva a nyüzsgő és zajos nagyvárosból, egy kis nyugalmat, madárcsicsergéssel fűszerezett csöndet lelhetünk. És ahol felfedezhetjük, vagy újabb szempontokból ismerhetjük meg a magyar történelem és kultúra kiválóságait, gondolataikat, tetteiket és alkotásaikat."

A könnyed hangvételt a művészi igénnyel készült fotók, a számtalan infografika és rajzok segítik.

A 900 forintba kerülő angol nyelvű kiadványok megrendelhetők a NÖRI honlapján, vagy megvásárolhatók a Fiumei úti sírkert Infopontjában.