Tematikus séták a kulturális örökség napjain

2017.09.15.

Vezetett temetői sétákkal várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) vasárnap a Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőben a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat keretében.

"Idén másodszor veszünk részt a kulturális örökség napjai sorozaton, amelynek keretében idén először lehet majd ellátogatni a Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőbe és a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben lévő látogatóközpontba" - mondta el Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója az MTI-nek adott interjújában. Felidézte, hogy a műemlékileg védett Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőben nyáron egy nyílt közbeszerzési eljárás keretében nagy munkálatok kezdődtek el, a végső cél az, hogy a sírkert a világörökség részévé válhasson.

A főváros VIII. kerületében található, 1874-ben megnyitott Salgótarjáni Utcai Zsidó Temető a főváros és az ország egyik legjelentősebb sírkertje, mind az ott nyugvó személyek tekintetében, mind művészeti, műemléki értelemben. 2006-ban 24 sírja a Nemzeti Sírkert részeként is oltalom alá került. A séták során a látogatók megismerhetik például Bacher Vilmos rabbi, Vázsonyi Vilmos igazságügyi miniszter, Weiss Manfréd nagyiparos vagy Fényes Adolf festőművész sírját vagy Dux Adolf, Petőfi Sándor verseinek első németre fordítójának és Vadász Lipót igazságügyi államtitkárnak a nyughelyét is.